وقتی همهی دنیای اطرافمان با سرعت سرسامآوری به سوی آینده در حرکت است، مکث کردن و به گذشته سفر کردن عجیب به نظر میرسد. با این همه، این موزهی کامپیوتر دانشگاه تبریز است که با کلکسیون کامپیوترهایی که از سال ۱۳۵۴ وارد کشور شدهاند، ناخودآگاه شما را به دورانی پرتاب میکند که برای اجرای یک برنامهی سادهی کامپیوتری باید ساعتها در مقابل دستگاهی باندازهی یک یخچال سایدبایساید منتظر مینشستید.
داستان شکلگیری موزهی کامپیوتر دانشگاه تبریز به زمانی برمیگردد که آقای آیدین یدرنجی، یکی از کارمندان مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه، برای یافتن برخی قطعات کامپیوتری مورد نیازش به انبار دانشگاه میرود. او که در میان صدها قطعهی از کار افتاده به دنبال سختافزار مورد نیاز خود بوده، ناگهان با یافتن کامپیوترهای قدیمی از نسلها و برندهای مختلف، حیرتزده میشود.
او با رایزنی و تلاشهای بسیار، در نهایت موفق میشود تا انبار دانشکده را مرتب کرده و فضای مناسبی برای نمایش این ریشسفیدهای تکنولوژی پیدا کند.
در این موزه میتوان کامپیوترهایی همچون IBM 4381 که یک پردازندهی ۶۴مگابایتی است و در سال ۱۹۸۳ معرفی شده، کنترولرهایی از شرکت آمریکایی Comparex، کارتهای پانچ برنامه نویسی، کامپیوتر شخصی پروفسور آیاز عیسیزاده در سالهای ۱۹۸۵ که اولین PC ساخته شده برای سیستم عامل UNIX بوده و توسط آزمایشگاه بل آمریکا معرفی شده بود، کتابچهها و دستورالعملهای برنامه نویسی، حافظههای ذخیرهسازی عظیمالجسه و بسیاری قطعات سختافزاری دیگر را یافت.
در نهایت اینکه امیدواریم با توجه بیشتر دانشگاه تبریز بر روی این موزه و توسعهی هرچه بیشتر آن، بتوان این اتاق کوچک را به یکی از موزههای جذاب و علمی کشور تبدیل کرد.